divendres, 26 de juny del 2015

26è Aplec de Sardanes Vila d'Ascó

Disseny: Albert Biarnés Munuera
 
El dissabte 4 de juliol Ascó torna a tenir una cita amb el món sardanista de la mà de l’associació cultural Lo Llaüt que organitza l’aplec. Amb la creació el novembre de 2010 de la Secció Sardanista dins de Lo Llaüt arribem a cinc edicions organitzant aquesta trobada que comparteix celebració amb la Festa de Sant Cristòfol. I val a dir que amb el 25è Aplec Vila d’Ascó de l’any passat tenim la festa consolidada. 
I què fa que es consolidin projectes? Que es mantinguin entitats? Que es programin activitats periòdiques i amb continuïtat? Sols hi ha una resposta: l’interès, la il·lusió, la constància i l’empenta de qui hi ha darrera. En aquest cas tenim la Dolors que no sols vetlla per l’organització de la diada, també té curiositat per a recollir la història sardanista del poble i prou coneixements com per saber-ne relacionar dates, anècdotes i informació diversa.
Regirant en aquest bagatge sardanista ens explica que Miquel Salvadó i Jornet, autor de El Castell d’Ascó -la sardana més entranyable que podem escoltar al poble-, va conèixer a en Tomàs Gil Membrado (20 d’abril de 1915) de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement. El músic i compositor d’Horta de Sant Joan ha resultat ser un dels compositors sardanistes més prolífer del nostre país, havent realitzat al llarg de la seva vida més de 700 sardanes, moltes d’elles dedicades a pobles de les nostres terres de l’Ebre com les de Riba-roja, Gandesa, Corbera, Bot, La Fatarella o Prat de Comte per citar-ne algunes. I en el cas de El Castell d’Ascó, interpretada en el seu moment amb banda, fou arranjada i instrumentada per a cobla pel mestre Tomàs Gil.
Per celebrar aquesta relació i bona sintonia entre el mestre Tomàs i el nostre Miquel Salvadó reproduïm tot seguit part de la lletra de la sardana La flama de la sardana, amb música del compositor d’Horta i lltra de Pere Elies i que es podrà ballar durant el nostre aplec!

La flama de la sardana
Nostre poble té un cant,
el seu cant que és un himne;
és un himne fet música
que la cobla agermana
en rodones florents:
joventut i vellesa
tot donant-se les mans.

Cada cercle és un flam
i un cant d'abrandament
amb rialla joiosa.
Cada cercle és la flama
amb colors de la terra
com ramell d'esperances
que il·lumina el bon poble.

La sardana és la dansa
que teixeix germanor (BIS)

Quatre flames enceses,
quatre flames de llum,
quatre flames d'amor,
quatre flames vibrants
que recorren la terra.

I cada any, com a símbol
d'aquest foc tan sagrat,
nostra flama és ofrena
entre els pobles germans
amb olímpica gesta,
portadora de pau,
portadora de llum.

Quatre flames enceses,
quatre flames de llum,
quatre flames d'amor,
quatre flames vibrants
que recorren la terra.

Des de Lo Llaüt us animem a que vingueu a gaudir de la germanor de l’aplec i del caliu de la rotllana saltironant al so de les notes màgiques de la cobla Reus Jove, i que aquest esperit d’unió i complicitat comporti una vetllada inoblidable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada