dijous, 1 de juny del 2017

Lo Llaüt a Tuníssia

Del 19 al 21 de maig la mediateca de la població d'Ariana, Tunis, va acollir el 5ème rencontre internationale des jeux et des sports traditionels. La trobada, organitzada per l'Association des Amis de la Médiathèque Ariana i l'Associationa Tunisienne des Jeux et des Sports du Patrimoine va acollir representants de diversos països del nord d'Àfrica i l'orient mitjà com Marroc, Algèria, Sudan, Iran, Iraq, Aràbia Saudí, lògicament Tunis, així com dos representants europeus, el professor Pierre Parlebas (França) i Biel Pubill (Catalunya) en representació de Lo Llaüt i de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJST).   
Al capdavant de tota aquesta organització l'amic Ezzeddine Bouzid qui va coordinar les jornades i va fer les funcions d'amfitrió rebent a tots els participants dels països i delegacions invitades, més d'una vintena, i conduint el protocol des de la inauguració de la trobada amb els parlaments de la Delegada del Govern a Ariana, passant per la presentació dels ponents així com dels tallers i exposicions que es fan realitzar.  
Durant el dissabte 20 es van dur a terme el gruix de ponències i comunicacions entre les quals cal destacar la del Dr. Pierre Parlebas qui va exposar amb màxima claredat i ben exemplificadament les bases de la praxiologia motriu i va remarcar la necessitat de treballar des de la vessant científica. Va insistir, també, en que més enllà de la recerca i recopilació de jocs i esports tradicionals cal que des de les universitats, des dels àmbits acadèmics, es vagi més enllà i s'intenti analitzar l'"ADN" dels jocs.   
Per la meva part, com a professor d'educació física i història de l'institut de Flix vaig presentar una comunicació basada en una experiència didàctica que durant diversos cursos hem estat duent a terme al nostre centre. La comunicació du per títol Le jeu traditionnel à travers l'art. Une méthode d'application pratique des jeux traditionnels dans les programmes scolaires (El joc tradicional a través de l'art. Un mètode d'aplicació pràctic dels jocs tradicionals en els programes escolars). Podeu llegir aquest article, en francès, en aquest enllaç
Des de l'Associació des Jeux et des Sports du Patrimoine van presentar el projecte de realització no sols d'un portal web sinó d'un museu virtual dels jocs i joguines tradicionals. Segons sembla aquest portal es podrà visualitzar en breu, en els propers mesos.
Els representants de les diferents delegacions van fer diverses aportacions explicant l'activitat que duen a terme -cas de l'associació algeriana de lluita de pal, una versió semblant a la lluita de pla canari-, o bé explicitant jocs d'estratègia com ara l'ogfa, una variant del sig sudanès, o diversos jocs de tauler semblants al marro, pixo, cago i al molí de nou presentats pels representants d'Aràbia Saudí.
En aquest tipus de trobades o congressos les activitats paral·leles o complementàries solen ser molt interessants i, sovint, aporten un valor afegit a les jornades. Tot seguit es mostren imatges de l'exposició que va acollir la mediateca amb materials de joc procedents de tots els països. A la primera imatge trobem diversos jocs de tauler fets per l'alumnat de l'institut Flix (Ribera d'Ebre) així com jocs de tauler i altres materials editats per l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó.
Tot i petita es va poder consultar també una mostra representativa de les publicacions que sobre jocs i esports tradicionals s'han editat en els països participants. 
I un any més una de les mostres més curioses, riques i variades va ser la dels jocs de tauler, d'estratègia o societat, molts d'aquests jocs amb una dinàmica semblant però que constitueixen un clar exemple de la diversitat de jocs de tauler que hi ha arreu i, sobretot, de la riquesa de materials amb què es poden construir i jugar.
Per Lo Llaüt aquest tipus de trobades són un aparador ideal per a donar a conèixer la nostra associació, l'activitat que duem a terme en relació als jocs tradicionals, i mostrar els materials que hem dissenyat i editat per a donar a conèixer la nostra cultura i el nostre patrimoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada